Het NK Freestyle Voetbal 2023 in Dynamo!

 

AD: De zwaartekracht doet er niet toe bij freestyle voetbal; Balkunstenaars laten zich zien op NK in Eindhoven

Freestyle voetbal - net als bij breakdance proberen ze elkaar af te troeven met steeds mooiere trucs met de bal. Maar de kameraadschap is groot, ook bij de Nederlandse Kampioenschappen in Eindhoven.

Om kwart voor acht zaterdagavond staat de elfjarige Tijs Bertens uit Rotterdam te wachten tot de zaal van jongerencentrum Dynamo opengaat. Hij heeft zijn voetbal meegenomen en hoopt dat hij in de pauze van zesde editie van de Nederlandse kampioenschappen freestyle voetbal wordt uitgekozen om zijn tricks te laten zien. Hij voetbalt ook op het veld en dat vindt hij net zo leuk, vertelt hij.

Als de deur opengaat zoeken Tijs en zijn vader naar een plekje in de arena. De enthousiaste en druk pratende presentator en opzwepende muziek roepen de sfeer op van een bokswedstrijd. Maar van vechten is geen sprake als twee van de drie juryleden, waaronder de vicewereldkampioen uit Noorwegen, een demonstratie geven van een battle. In drie rondes van elk een minuut troeven ze elkaar af met acrobatische toeren.

Creativiteit en lef belangrijk

In het middagprogramma waren 33 deelnemers de strijd aangegaan. Nu gaan de beste acht mannen op voor de titel en ook de twee beste vrouwen en de twee beste van de next generation. De eerste kwartfinale met Jesse en Bas laat zien dat creativiteit en lef belangrijker zijn dan een foutloze act. En als de een de bal van zijn voet ziet rollen, speelt zijn tegenstander hem snel terug zodat het ritme erin blijft.

Beide freestylers mogen zich uitleven in drie rondes. De een ligt op zijn rug met zijn voeten omhoog en de bal rolt van de ene schoenzool naar de andere. De ander klemt de bal tussen zijn knieën, rolt hem over buik en borst waarna hij ronddraait op zijn neus. En de bal, die lijkt soms aan een elastiek te zitten en de volgende keer met lijm of een magneet aan de knie of neus vast te zitten. De zwaartekracht doet er niet meer toe.

In de pauze mag Tijs Bertens zich inderdaad meten met drie leeftijdgenoten. De vele uren die hij thuis heeft geoefend betalen zich uit en hij mag als winnaar een fraaie standaard mee naar huis nemen.

Volgend jaar revanche nemen

Voor de finale van de dames neemt de Tilburgse Britt van den Dungen het op tegen Jasmijn Janssen. De twee ontlopen elkaar niet veel, maar de jury roept Janssen uit tot Nederlands kampioen. De zestienjarige Van den Dungen is blij met de zilveren medaille. Ze oefent twee uur per dag, alleen of met anderen op een pleintje, waarbij ze elkaar inspireren.

Bij de mannen werd Jesse Marlet uit Amersfoort kampioen, de titel bij de Next Gen (jonger dan 16 jaar) ging naar Tim van de Werd uit Assendelft.

Geschreven door: Geert van Elten

 
 
 
Guido van Moorselaar