NFFC 2017

 
IMG-20171111-WA0019bw2.jpg

Afgelopen zaterdag vond het NK Freestyle Voetbal plaats in Utrecht!
32 freestylers namen het tegen elkaar op, waarvan 1 freestyler uiteindelijk bekroond werd als Nederlands Kampioen. Om de juiste beslissingen te nemen tijdens de battles en uit te komen bij de beste freestyler van Nederland waren er 3 juryleden aanwezig.
Het hoofd-jurylid was Erlend Fagerli uit Noorwegen, voormalig wereldkampioen. Het tweede jurylid kwam vanuit Luxemburg naar het midden van Nederland, Sven Fielitz. Hij werd 4e tijdens het EK in Amsterdam in 2015. Het laatste jurylid was de Groningse freestyler Tom Vegter. In 2014 werd hij tweede tijdens het NK. Er was dan ook genoeg kennis in huis bij de juryleden van NFFC 2017.

De juryleden (van links naar rechts) Sven Fielitz, Erlend Fagerli & Tom Vegter

De juryleden (van links naar rechts) Sven Fielitz, Erlend Fagerli & Tom Vegter

De dag ging van start met de groepskwalificaties. Hierbij namen 4 freestylers het tegen elkaar op, waarvan twee doorgingen naar de Top 16 en de overige twee freestylers naar de Intermediate battles.
Tijdens de battles heeft elke freestyler 3x 30 seconden waar ze hun skills showen en de juryleden moeten overtuigen. De 3 juryleden beoordelen de deelnemers op moeilijkheidsgraad, originaliteit, all round trucs, uitvoering van de trucs, variatie en het aantal fouten dat men maakt.

De groepskwalificaties werden vervolgd met de Intermediate competitie. Hier hebben we vele (nieuwe) talenten aan het werk gezien. De battle voor de derde plaats ging tussen Maarten Schoemaker (20 jaar) en Douwe Schmersal (14 jaar). Beide freestylers hadden een mooie battle uitgevoerd met zowel uppers, lowers en sitdowns, allround dus een goede performance. Maarten Schoemaker ging er uiteindelijk vandoor met de derde plek. De finale van de Intermediate competitie ging tussen Laura Dekker (17 jaar) en Frank van der Wielen (19 jaar). Bij Laura zagen we haar trucs, zoals Abbas inside & ALATW, terugkomen in haar rondes met daarbij nieuwe combinaties in haar sitdowns. Frank deed daar nog een schepje bovenop en had een sterke laatste ronde. De juryleden kozen uiteindelijk voor Frank van der Wielen als nieuwe kampioen van de Intermediate battles. 

Frank van der Wielen, 1e plek Intermediate battles

Frank van der Wielen, 1e plek Intermediate battles

Voordat het toernooi verder ging naar de Top 16 battles was er nog een andere competitie, genaamd Sick Three.
Tijdens Sick Three combineren de freestylers hun 3 tofste lower trucs. Lower trucs zijn trucs die worden uitgevoerd tijdens het staand hooghouden met de benen en voeten.
Voor deze competitie waren er drie nieuwe juryleden, Conor Reynolds uit Ierland, Samuel Weller uit Duitsland & Toine Rombouts uit Nederland. 
De juryleden kwamen met de volgende top 5:
1. Jesse Marlet 2. Bodhi Bos 3. Bart Dieterman 4. Gert de Nooijer 5. Tom Diesveld
 

En toen was weer het moment dat de Top 16 van Nederland aan de slag mocht voor de battles. De eerste 8 battles vlogen zo voorbij met mooie combinaties en toffe skills.
Tijdens de Top 8 kon men genieten van de talentvolle Hermen Voerknecht (16 jaar), unieke clipper combinaties van Bas van der Kaay (21 jaar), de 'hardcore' lowers van Bart Dieterman (17 jaar) & Hugo Vliese (15 jaar), stylishe combos van Christiaan van der Weide (24 jaar), de jonge creatieveling Mart Pool (15 jaar), één van de beste blocking freestylers Rowdy Heinen (25 jaar) en de allround topper Jesse Marlet (19 jaar).
In de Top 16 zagen we al mooie battles voorbij komen, maar deze Top 8 freestylers lieten battles zien waar we lang van kunnen nagenieten. Helaas moest de helft afvallen voor de halve finale. Hieruit kwamen de volgende battles: Hugo vs Jesse & Rowdy vs Mart. Jesse Marlet, die dit jaar fantastische prestaties heeft neergezet,  liet zijn kwaliteiten ook tijdens deze battle weer zien. Hij was Hugo de baas, die dit jaar in de Top 16 eindigde van het EK in Manchester. De voormalig Nederlands kampioen van 2013 & 2016, Rowdy Heinen, wist de tweede plek te bemachtigen voor de finale. Hij was ook net wat sterker dan Mart, die dit jaar ook een geweldige prestatie had neergezet tijdens het EK, want hij eindigde daar net zoals Hugo in de Top 16.
Toen mochten de Top 16 freestylers van het EK van 2017, Hugo & Mart, het tegen elkaar opnemen voor de derde plaats. De 'hardcore' lowers versus de creatieve tricks. De juryleden kozen Mart Pool als derde freestyler van Nederland! De beelden zijn hieronder te zien.

 
 

En toen was het tijd voor de finale battle, beide freestylers van hetzelfde team Galactic Freestyle, hadden al eens een groot Nederlands toernooi of NK gewonnen. Ze wisten dan ook goed wat elkaars kwaliteiten waren. Het was een finale om van te genieten. Alle twee de freestylers gingen vol voor de winst met daarbij nieuwe trucs en combinaties, die ze bewaard hadden voor de finale van het NK Freestyle Voetbal. 
Erlend, het hoofd-jurylid, mocht bekend maken wie de nieuwe Nederlands Kampioen 2017 is. 
De 19 jarige freestyler uit Amersfoort, Jesse Marlet, werd bekroond als nieuw Nederlands Kampioen! Een geweldig jaar voor Jesse.
In de Top 8 van het open WK, Top 4 tijdens de Footstyle Cup, 4e plaats op het Europees kampioenschap & Lubasz Freestyle Night, 3e plaats tijdens het European Street Cup en winnaar van Winterball, Atlantic Freestyle Football Open en nu ook het Nederlands kampioenschap.
En dit is zeker niet zijn laatste overwinning, volgend jaar kunnen we waarschijnlijk weer genieten van zijn geweldige prestaties!

 
 

De overige battles kun je terugvinden op ons YouTube kanaal:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLb6D0AzJcihmTpinu9rCyUvHx7mBJn-f4

Het was een geweldige dag voor alle Nederlandse freestylers. Op naar het volgende NK in 2018!

De top 3 van Nederland, van links naar rechts: Rowdy Heinen, Jesse Marlet en Mart Pool

De top 3 van Nederland, van links naar rechts: Rowdy Heinen, Jesse Marlet en Mart Pool

 
Guido van Moorselaar