SuperBall 2017

 
20526309_1767734243254743_4327564729685799045_n.jpg

SuperBall is over de hele wereld het meest gewilde evenement in onze sport freestyle voetbal. Lucaso organiseert sinds 2012 jaarlijks dit grootste open wereldkampioenschap. De laatste 3 jaar werd het evenement georganiseerd in de geboorteplaats van Lucaso, Liberec in Tsjechië.
Dit jaar was SuperBall weer teruggekeerd naar de plek waar het allemaal is begonnen, Praag. 

Van 22 t/m 26 augustus werden er verschillende competities gehouden. Het hoofdonderdeel van SuperBall zijn de battles. Daarnaast konden de freestylers ook meedoen aan de volgende competities: Routine, Double Routine, Sick Three, Challenge, Iron Man en Show Flow.
Dit betekent voor velen dat men nog meer gemotiveerd wordt om harder te trainen en om zich te laten zien tijdens het grootste evenement van freestyle voetbal. 

Dit jaar was er een recordaantal freestylers aanwezig, namelijk 354 uit 54 verschillende landen! 15 freestylers vertegenwoordigden ons land, Nederland.

Voor de jongere freestylers op het toernooi is er elk jaar ook een Rookie Battle. De Nederlander Finn Eekkerk deed hieraan mee en met succes. Hij behaalde namelijk de finale voor de 3e plek! Helaas kon hij zijn goede vorm in het toernooi niet meer laten zien tijdens deze battle. Een 4e plek is een fantastische prestatie en ook de beste prestatie op dit moment vanuit team Nederland.

IMG-20170827-WA0006bw2.jpg

Bij de 'volwassen' groepskwalificatie battles gingen er 4 Nederlanders (Bart Dieterman, Bas van der Kaay, Jesse Marlet & Maarten van Luit) door naar de top 100/ eliminatie ronde. Tijdens de eliminatie ronde gaat er maar 1 freestyler door naar de Top 32. De nummer 2 krijgt nog een kans in de extra battle om eventueel een plek te bemachtigen in de volgende ronde. Bart & Bas behaalden helaas niet de Top 32 van SuperBall. Maarten van Luit, die vorig jaar nog de Top 32 behaalde, was helaas niet in vorm mede door een rugblessure. Ook hij viel helaas af voor de Top 32. 

De Nederlander die wel de Top 32 behaalde, was Jesse Marlet. Jesse is dit jaar in topvorm. Hij heeft een enorme groei doorgemaakt en is erg consistent tijdens zijn battles.  Voor zijn battle in de Top 32 van SuperBall nam hij het op tegen de Zweedse Viktor Ludvig Olofson, ook wel bekend onder de naam VLO. Vorig jaar zat VLO nog in de Top 16 (finale battles) van SuperBall. Jesse wist dan ook dat hij een moeilijke tegenstander tegenover zich had. De Top 32 battles van SuperBall is de jaren hiervoor altijd het maximaal haalbare geweest voor Nederland.
Dit jaar zorgde Jesse ervoor om dit te verbreken. Hij had een foutloze battle en liet daarnaast nieuwe trucs en combinaties zien. De beste battle die we ooit hadden gezien van Jesse en wellicht ook wel van alle Nederlandse freestylers! Een geweldige prestatie, Jesse ging naar de finaledag en was één van de top 16 freestylers tijdens het open wereldkampioenschap van SuperBall!

 
DSC04087.jpg
DSC04164.jpg
DSC04046.jpg
 

Bij de battles van de dames deed de Nederlandse freestylester Jasmijn Janssen mee aan het toernooi. 
Vorig jaar kon zij een plek bemachtigen op de finaledag, Top 4. Dit jaar was het helaas niet gelukt.
Tijdens de kwalificatie battles kon zij haar niveau niet halen en moest jammer genoeg al vroegtijdig het podium verlaten.

Voor het eerst was er ook een Nederlandse Double Routine op SuperBall van Mart Pool & Jesse Marlet van Galatic Freestyle. De jongens eindigden helaas net 1 plek onder de top 5, die doorgingen naar de finale.

 
 


Een battle die we niet snel zullen vergeten van SuperBall 2017, is de battle van Brynjar (Noorwegen) & Luki (Polen) in de Top 32.  Een fenomenale battle van ontzettend hoog niveau. Luki had nog geen goede kwalificatiereeks gehad, maar kreeg een boost tijdens deze battle. De meesten hadden wel verwacht dat Brynjar door zou gaan naar de Top 16. Vorig jaar werd hij namelijk nog 4e tijdens het toernooi.

 
 


Tijdens de finaledag was de eerste tegenstander van Jesse, Guzik uit Polen. Geen gemakkelijke tegenstander maar ook niet de moeilijkste. Jesse had tijdens deze Top 16 battle een stabiele battle neergezet met goede sets. Guzik daarentegen was eveneens goed bezig. Vanuit de vijf juryleden werd er tweemaal gekozen voor Guzik en driemaal voor Jesse. Met 1 stem meer ging Jesse door naar de Top 8! Weer een fantastische prestatie van onze Nederlander. 

In de Top 8 moest Jesse het opnemen tegen Erlend, de nummer 1 van vorig jaar. Een behoorlijk zware battle dus. Jesse moest dus wat meer risico nemen om Erlend het lastig te maken. Helaas maakte Jesse wat meer fouten en kon hij niet de battle laten zien die hij wilde. Erlend maakte geen tot nauwelijks fouten en liet zien dat hij niet voor niks vorig jaar nog als nummer 1 werd verkozen op SuperBall 2016. Jesse verloor helaas de battle, maar de prestatie die hij heeft neergezet zullen wij zeker niet vergeten. De eerste Nederlander die op SuperBall, het open wereldkampioenschap freestyle voetbal, de Top 8 heeft bereikt!
 

 
21055961_1792440790784088_8157518226006796623_o.jpg
image1bw.jpg
 

De weg van Jesse Marlet naar de Top 8

Eliminatie battle

Top 32 battle

Top 16 battle

Top 8 battle

 
 

De eerste groepskwalificatie battle van Jesse staat (nog) niet online.


De Noorse freestyler Erlend eindigde uiteindelijk op 3e plek van SuperBall. Hij verloor in de halve finale van de Braziliaan Ricardinho die 1e werd op het toernooi. De Braziliaan moest het opnemen tegen zijn landgenoot Pedrinho, die in 2013 er met de titel van doorging. Ook deze finale was weer speciaal en van hoogstaand niveau!

 

Heren finale - Pedrinho (Brazilië) vs Ricardinho (Brazilië)

 
 

De overige winnaars tijdens de finaledag

 

Dames finale - Liv Cooke (Engeland) vs Kalina (Polen)

Double Routine - Fagerli Brothers (Erlend & Brynjar, Noorwegen)

Routine - Gautier, Frankrijk

 
 
Guido van Moorselaar