Europese kampioenschappen 2017

 
18519780_843680689116617_3205113317585345103_n (2).jpg

Afgelopen weekend vond het open Europese freestyle voetbal kampioenschap plaats in Manchester, Engeland. Op 2 en 3 september namen de freestylers het tegen elkaar op. Het event vond net 1 week later plaats dan het open wereldkampioenschap SuperBall. Het was dan ook wat minder druk en er waren wat minder verschillende nationaliteiten dan normaal. Rond de 50 freestylers waren aanwezig om deel te nemen aan het open Europees kampioenschap van 2017.

 
DSC_0067bw2.jpg
 

Vanuit Nederland waren er 5 Nederlanders aanwezig, waaronder Mart Pool (14 jaar), Hugo Vliese (15 jaar), Caspar van Tent (17 jaar), Jasmijn Janssen (19 jaar) en Jesse Marlet (19 jaar). Een vrij jonge groep Nederlandse freestylers maar met veel potentie. Nu er toch tijdens dit toernooi wat minder freestylers aanwezig waren, lagen er zeker kansen voor de Nederlanders.

Caspar in actie tijdens de Rookie Battles

Caspar in actie tijdens de Rookie Battles

Hij freestyled nog maar 1,5 jaar tot 2 jaar maar in die tijd heeft Caspar zich goed ontwikkeld. Bij de eerste groepskwalificatie battle kon hij het helaas niet opnemen tegen de freestylers Felix (UK) en Tobias Becs (Noorwegen). Vanaf dat moment mocht hij deelnemen aan de rookie battles. 
Hierin liet hij blijken hoeveel potentie die heeft. Hij behaalde namelijk de finale van de rookie battles! Hij moest het opnemen tegen Connor Baker uit de UK. Caspar liet zien dat hij geen moeite had om met de druk om te gaan tijdens de finale. Het was wel een close battle tussen de twee freestylers, de lowers van Caspar gingen wat minder in deze battle. Wel kon hij op de andere fronten, uppers & sitdowns, vertonen dat hij sterker was. Uiteindelijk besloot de jury hem dan ook te bekronen met het kampioenschap van de rookie battles! Een fantastische prestatie van Caspar van Tent, onze eerste Nederlandse rookie kampioen!

Hopelijk volgen deze beelden later

Mart Pool & Hugo Vliese werden tijdens de groepskwalificatie battles 2e en gingen door naar de extra battles om een plek te bemachtigen in de Top 16. Beide versloegen zij hun tegenstander en stonden dus in de Top 16 van het open Europees kampioenschap freestyle voetbal! Mart nog maar 14 en Hugo 15 jaar oud! Geweldige prestaties. Hugo had zijn flow te pakken met de lowers en liet geweldige combinaties zien aan het publiek en juryleden. Mart daarentegen heeft een unieke flow en is allround ook erg sterk op zijn leeftijd en showde dit
tijdens het toernooi! 

Jesse Marlet behaalde de Top 16 vrij gemakkelijk en mocht het de eerste battle opnemen tegen de Zweed Gustav. Deze battle won hij overtuigend en ging door naar de Top 8. Hugo had een moeilijke battle tegen de Zweed VLO waar hij helaas tegen verloor. Mart moest tegen één van de Noorse Fagerli brothers namelijk Brynjar, die de laatste jaren echt bij de top behoort. Mart maakte de Noor het nog aardig lastig maar ook hij moest net zoals Hugo helaas afscheid nemen in de Top 16 battle. 

Voor de Top 8 battle kwam Jesse weer tegenover VLO te staan. Deze battle vond twee weken geleden namelijk ook plaats op de open wereldkampioenschappen in Praag. Toen wist Jesse hem te verslaan en tijdens deze battle kreeg Jesse het weer voor elkaar om VLO te kijk te zetten.
Jesse behaalde de halve finale plaats en nam het op tegen de andere Fagerli brother Erlend. Ook Jesse kwam hem tegen op SuperBall, namelijk in de Top 8 battle. Hier verloor hij helaas van hem. Jesse Marlet zat tijdens deze battle van het EK er beter in en maakte het Erlend nog wat lastiger dan op SuperBall. Alleen helaas was het nog net niet goed genoeg om door te gaan naar de finales van het Europees kampioenschap. 

Voor de battle om de derde plaatste trof Jesse weer een Noor, namelijk Tobias Becs.
Jammer genoeg kon Jesse ook tijdens deze battle de jury niet overtuigen, de voormalig Europees Kampioen van 2015, Tobias Becs werd ditmaal 3e. Na het behalen van de Top 8 van SuperBall mag Jesse weer heel trots zijn op zijn 4e plek op het open EK.

 
 

Jasmijn Janssen wilde zich graag herpakken op het EK na de wat tegenvallende battles op SuperBall. We kunnen zeggen dat dat aardig gelukt is! Ze belandde namelijk in de finale tegen de Poolse freestylester Aguska! Jasmijn had de laatste tijd veel geoefend op haar uppers en je zag dit dan meer terugkomen in haar battles. Haar sitdown combinaties zijn één van beste in de wereld bij de dames, ook dit liet ze goed terugkomen in haar battles. Jasmijn kon alleen het niveau net niet aan van Aguska, maar ze kan wel met trots terugkijken op de battles die ze heeft neergezet en natuurlijk de 2e plek die ze heeft veroverd op het open EK! 

 
 

Bij de heren moesten de Fagerli brothers het tegen elkaar opnemen, Brynjar & Erlend!
Het is niet de eerste keer dat ze tegenover elkaar staan bij de battles. Vaak ging Erlend ervandoor met de winst, deze keer was dat niet zo en kon Brynjar zich fantastisch herpakken van het wat minder verlopen SuperBall!

 
 
 
Guido van Moorselaar