Het NK Freestyle Voetbal 2019

 
fb_Poster - NK Freestyle Voetbal 2019_04.png

Zaterdag 21 september, dé datum waar vrijwel iedere Nederlandse freestyler naartoe had geleefd. Het Nederlands Kampioenschap Freestyle Voetbal vond dan namelijk plaats in Eindhoven! Voor zo’n 30 mannelijke en vrouwelijke freestylers was dit hét moment om de vele trainingsuren te laten gelden en zichzelf te belonen met een goede performance. Door de bal hoog te houden en tegelijkertijd moeilijke en stijlvolle trucs uit te voeren werd getracht het jurypanel te imponeren. Dit kan al zittend, maar ook staand, en zelfs je hoofd, borst of schouders kunnen gebruikt worden voor trucs. Deze diversiteit aan mogelijkheden maakt dat iedere freestyler zijn eigen unieke stijl ontwikkelt die hem onderscheidt van de rest.

In samenwerking met Dynamo Jeugdwerk, EMOVES, World Freestyle Football Association en Red Bull Street Style lukte het Stichting Freestyle Voetbal Nederland wederom om het officiële NK te laten plaatsvinden! Heel veel liefde voor Dynamo Jeugdwerk en EMOVES voor het mede mogelijk maken van dit kampioenschap.

Stichting Freestyle Voetbal Nederland was in het leven geroepen ten gunste van de Nederlandse freestyle voetbal community met als doel het creëren van meer structuur en toegankelijkheid binnen de scene. Door het organiseren van kampioenschappen en evenementen biedt zij een podium aan alle Nederlandse freestylers, zodat de ontwikkeling van hen geoptimaliseerd wordt. Daarnaast staat het groeien van de sport hoog op de agenda en wordt er veel aandacht besteed aan het onder de aandacht brengen van de sport. Een aantal weken voor het NK werden er lessenreeksen gestart op basisscholen in Eindhoven in samenwerking met Dynamo Jeugdwerk. Waarbij onder leiding van Kemal, Guido, Ahmed en Bailey enthousiaste leerlingen de kans kregen om kennis te maken met freestyle voetbal. Na vier lessen op elke basisschool was de basis aangeleerd en was het tijd voor het NK, ook voor de nieuwe generatie freestylers! Zij deden dan nog niet mee, maar waren wel uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen en de daadwerkelijke freestyle battles die enkele uren later zouden plaatsvinden.

Wat zij zagen was de top 16 in 1 vs 1 battles. Elke freestyler kreeg per battle drie keer 30 seconden waarmee hij de drie internationale juryleden probeerde te overtuigen om op hem te stemmen. Dit NK bestond het jurypanel uit de Italiaanse pionier Federico Massignani (beter bekend als Fed), de huidige Franse kampioen Jordan Meunier en de meervoudige Europees en Wereldkampioen Tobias Becs (tevens eigenaar van het freestyle merk 4freestyle).

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

Echter begonnen we de dag met 29 deelnemende freestylers. In de ochtend en begin van de middag vonden de kwalificatierondes plaats waarin steeds drie of vier freestylers het tegen elkaar opnamen. Voor degenen die er net niet in slaagden om de top 16 te halen waren er nog de Intermediate battles en voor de overige freestylers de Rookie battles. De Intermediate competitie werd gewonnen door Stefan na een finale tegen Etiënne en bij de Rookies was het Luuk die aan het langste eind trok. Naast de battle formats was er ook de mogelijkheid mee te doen aan Iron Man en Best Trick. Beide competities werden gewonnen door Hugo, die een lower combinatie van bijna anderhalve minuut wist neer te zetten zonder de bal te laten vallen en APATW wist te landen in de Best Trick categorie.

Toen deze competities afgerond waren, was het tijd om de finaleavond te beginnen. Om 18:00 werden de deuren geopend voor het grote publiek en om 19:00 werden alle freestylers voorgesteld. Met nog 16 freestylers in de race konden we van start gaan met de eerste battle! De sfeer zat er goed in en het publiek was merkbaar onder de indruk van de skills die vertoond werden. Na acht spectaculaire battles was duidelijk welke freestylers zich tot de top 8 van Nederland mochten benoemen. Dit waren Jesse Marlet, Bas van der Kaaij, Bodhi Bos, Hugo Vliese, Mart Pool, Caspar van Tent, Hermen Voerknecht en Bailey de Regt. Vervolgens was het tijd voor een korte pauze die opgevuld werd met een breakdance show van On the One/Cypher HQ. Daarna was Jesse Marlet te sterk voor Bas van der Kaaij, versloeg Bodhi Bos Hugo Vliese en waren het Mart Pool en Hermen Voerknecht die ten koste van respectievelijk Caspar van Tent en Bailey de Regt naar de halve finales gingen. De ijzersterk Jesse Marlet wist na een panna show van Nasser el Jackson af te rekenen met de talentvolle Bodhi Bos en na een geweldige battle tussen Hermen Voerknecht en Mart Pool was het de Vriezenvener Hermen die het in de finale mocht gaan opnemen tegen de huidige Nederlands kampioen Jesse. Eerst nog zou Mart Bodhi verslaan voor de derde plek en toen konden we ons toch echt gaan opmaken voor de finale. Gekkenhuis werd het. Het publiek ging helemaal los bij de lower combinaties van Jesse. Zo deed hij 4 skala’s in combo waarbij hij Hermen voor een moment recht in de ogen keek terwijl hij zijn laatste 3-rev uitvoerde. Hermen bleek niet opgewassen tegen de Amersfoorter en moest het doen met een prachtige, welverdiende tweede plek. Jesse Marlet werd opnieuw Nederlands Kampioen Freestyle Voetbal en zal ons land binnenkort gaan representen in Miami tijdens Red Bull Street Style!

Bij de vrouwen verdedigde Laura Dekker haar titel en versloeg ze de talentvolle Sophie van Vugt. Ook Laura zal naar de Verenigde Staten afreizen om Nederland te vertegenwoordigen!


Main partners

 
Dynamo Jeugdwerk_Logo_RGB_Zwart.jpg
emoves-logo-2019.png
 

Dynamo Jeugdwerk: https://www.dynamojeugdwerk.nl/
EMOVES (Urban Culture Festival): https://emoves.nl/


Partners

Red Bull Street Style: https://www.redbullstreetstyle.com/
World Freestyle Football Association (WFFA): http://www.thewffa.org/

Friends & supporters

4Freestyle: https://www.4-freestyle.com/
Monta:
https://www.montasoccer.com/

Naam in Hout:
https://www.naaminhout.nl/
Skullcandy: https://www.skullcandy.eu/
De Voetbalfabriek: https://de-voetbalfabriek.nl/


Finale - Hermen Voerknecht vs Jesse Marlet

Winnares dames competitie - Laura Dekker

 
Foto: Stijn de Winter

Foto: Stijn de Winter

 
 
Guido van Moorselaar