International Freestyle KO Championships

 

Afgelopen zondag namen zestien freestylers uit zowel het binnen- als buitenland het tegen elkaar op tijdens de International Freestyle KO Championships. Met de Binnenrotte als locatie had de organisatie de beschikking over een prachtig stukje centrum van Rotterdam tijdens het Street Culture Weekend. Daarbij zat het weer ook nog eens flink mee: een aangename temperatuur van zo’n 24 graden in combinatie met het zonnetje dat zich de hele dag liet gelden. Aan de locatie en het weer kon het dus niet liggen.

Van de zestien deelnemende freestylers waren er negen afkomstig uit het buitenland. Zo deden er onder andere drie Spaanse freestylers mee, maar ook de blocking pionier Andreas uit Frankrijk was aanwezig en zelfs de Japanner Hiro-K! Het jurypanel dat de freestylers zo goed mogelijke diende te beoordelen bestond uit het volgende drietal: Lotar uit Polen, Kitti uit Hongarije en Logan uit Frankrijk.

WhatsApp Image 2019-09-16 at 11.26.39.jpeg

Wat erg belangrijk is om te vermelden is dat er gebruik werd gemaakt van een nog vrij nieuw battle concept. Waar de meeste competities namelijk gebaseerd zijn op rondes van 30 seconden, werd er hier bewust geen gebruik gemaakt van een tijdslimiet. Elke freestyler mocht dus zelf bepalen hoe lang hij/zij de rondes zou laten duren. Het idee van dit concept is dat de freestyler meer vrijheid heeft en zich beter kan uiten. Ook hoeft hij/zij zich niet druk te maken om afgekapt te worden door de MC bij het bereiken van de tijdslimiet. Daarnaast had iedere freestyler drie rondes te tijd om zich te bewijzen, tenzij één van de twee zowel de eerste als de twee ronde al wist te winnen. Dan was het voor de andere freestyler namelijk niet meer mogelijk om de achterstand in de laatste ronde om te buigen in een gelijkspel of een overwinning. Gedurende de competitie werd duidelijk dat de freestylers lekker creatief konden zijn!

Wat betreft de resultaten van de zeven Nederlanders is het zo dat Jesse, Mart en Bailey als winnaar uit de bus kwamen bij de eerste battle waardoor ze een plekje veroverden in de top 8. Vervolgens wist Jesse af te rekenen met de Spanjaard Santiago. Bailey wist op spectaculaire wijze twee van de drie rondes te winnen waardoor hij verrassend doorging ten koste van Mart. Echter lukte het hem vervolgens niet om in de halve finale boven Hiro-K uit te stijgen. Jesse verzekerde zich gelukkig wel van een plek in de finale door te winnen van Lince. Na een kwartierdurende show van de artiest Kevin aka Slowflowanimal was het tijd voor het treffen om de derde plek. Helaas trok Lince aan het langste eind en moest Bailey het doen met een mooie en verdiende vierde plek! Niet veel later werd de finale onder toeziend oog van een divers publiek zeer terecht gewonnen door de man in vorm: Jesse! Hij was te sterk voor Hiro-K en wist combinaties te landen waarmee hij het zowel het publiek als de juryleden voor zich wist te winnen. De Freestyle KO Belt en €750,- werden toegeëigend aan Jesse en daarmee was een geslaagde dag tot een einde gekomen.

Video’s van de battles volgen snel!

 
WhatsApp Image 2019-09-16 at 11.26.40.jpeg
 
 
Guido van Moorselaar