De onvergetelijke week: SuperBall

 

Meer dan 400 freestylers van over de hele wereld verzamelden zich in Praag om een onvergetelijke tijd te hebben tijdens de open wereldkampioenschappen freestyle voetbal. Dit jaarlijks terugkerende evenement, genaamd SuperBall, wordt al sinds 2013 gerund door de Tsjech Lucaso. Naast de concurrentie en strijd die hoort bij een wereldkampioenschap, is het opvallend hoe respectvol iedereen met elkaar omgaat. Deze unieke eigenschap van onze community zorgt voor een zeer relaxte sfeer en maakt dat SuperBall al jaren erg populair is.

Dit jaar vond het evenement plaats op een nieuwe locatie. De legendarische atletiekbaan bij Hotel Slavia hadden we met pijn in ons hart achter moeten laten, maar na lang speurwerk leek de crew van SuperBall dan gelukkig toch een volwaardig alternatief te hebben gevonden. TOP HOTEL Praha werd zowel de thuishaven als het strijdtoneel van de freestylers. En op de doolhofgangen en ietwat kleine liften na kunnen we niet anders concluderen dan: wat een uitstekende venue!

Foto: Mateusz Odrzygóźdź

Foto: Mateusz Odrzygóźdź

Foto: Mateusz Odrzygóźdź

Foto: Mateusz Odrzygóźdź

Vanaf 20 tot en met 24 augustus was het showtime voor degenen die zich hadden opgegeven voor minimaal één van de competities! Er stonden namelijk verschillende disciplines op het programma, waaronder Routine, Double Routine, Kill the Beat, Sick Three, Challenge, Iron Man en Show Flow. Voor het hoofdonderdeel Battles waren er veruit de meeste aanmeldingen: ruim 250 freestylers hadden besloten hieraan deel te nemen. Door de diversiteit van de competities en het enthousiasme van de MC’s Lorenzo Pinciroli, Steve Elias en Pege Piirto bleef de interesse van het publiek gewekt en was de gewenste energie constant aanwezig. De sfeer was dan ook op en top!

Dan is nu natuurlijk de vraag: hoe hebben de Nederlanders gepresteerd? Nou, van de achttien aanwezige Nederlandse freestylers scoorden er negen genoeg punten om de kwalificatieronde door te komen en de competitie te vervolgen in de eliminatierondes. Om verder te kunnen komen dan de eliminatierondes is het zaak je groep van vier te winnen, of tweede te worden met een hoge score. In deze ronde liet Hugo Vliese een geweldige combo zien tijdens zijn battle 3x APATW in combo (een drie revolutie truc, drie keer om de bal heen zonder hem ertussen aan te raken). Het SuperBall publiek ging helemaal uit zijn dak. Tijdens de extra battles wist Hugo niet de top 32 te behalen. Wel werd hij 2e bij de Challenge competitie. Het lukte Mart Pool en Jesse Marlet wel en zij veroverden hiermee een plekje in de top 32 van de wereld. Uiteindelijk wist enkel Jesse Marlet zijn battle te winnen om vervolgens Nederland te mogen vertegenwoordigen in de befaamde top 16 op de finaledag! Het zou een lastige battle worden tegen de Filipijn Philip Warren Gertsson, maar uiteindelijk was het toch Jesse die volgens de juryleden de sterkste performance had neergezet. In de kwartfinale trof hij de regerend wereldkampioen Erlend Fagerli. Beiden staken in topvorm, echter was het de Noor die er met de overwinning vandoor ging.

Een van de hoogtepunten van Hugo Vliese

Kwart finale Jesse Marlet

Bij de vrouwen lukte het Jasmijn Janssen, ondanks een ijzersterke eerste battle, niet om een plekje te veroveren in de top 4. Wel was het Laura Dekker die zich op de finaledag mocht meten met de andere drie overgebleven dames. De Italiaanse Anastasia Bagaglini kon onvoldoende partij bieden tegen Laura, dus een welverdiende plek in de finale voor de Nederlandse! Helaas bleek de meervoudig wereldkampioene Aguska toch een maatje te groot… Zilver voor Laura, maar wel weer een stap dicherbij haar droom om wereldkampioen te worden!

Kwalificatie battle Jasmijn Janssen

Finale Laura Dekker

En vergeet niet de finale van SuperBall te bekijken. De Noor Erlend Fagerli tegen de Japanner Yo in een spectaculaire battle!

 

FINALE SUPERBALL 2019

 

All in all, het was weer een topweek met z’n allen! Er zijn zoveel dingen aan SuperBall die niet in woorden gevangen kunnen worden, dus alsjeblieft: zorg dat je er bij bent volgend jaar om het in levenden lijve mee te maken! See you in Prague!

 
Guido van Moorselaar