Het NK Freestyle Voetbal 2018

 
Banner - NK Freestyle Voetbal 2018.png

Op zaterdag 14 juli vertoonde de 32 beste freestyle voetballers - mannen en vrouwen - uit Nederland hun kunsten tijdens het NK Freestyle Voetbal in Dynamo, Eindhoven. Freestyle is het kunstzinnige broertje van het ‘gewone’ voetbal, waarbij het draait om al hooghoudend trucs uit te voeren met een bal. De deelnemers halen als ware kunstenaars allerlei trucjes uit met de bal: zittend, staand, met voeten, hoofd, knieën, schouders en borst. 

Stichting Freestyle Voetbal Nederland organiseerde in samenwerking met Dynamo Jeugdwerk, EMOVES, World Freestyle Football Association & Red Bull Street Style het officiële Nederlands kampioenschap freestyle voetbal 2018. De stichting Freestyle Voetbal Nederland is opgericht om meer structuur en toegankelijkheid te bieden voor de Nederlandse freestyle voetbal community. Zij wil ervoor zorgen dat de freestylers zich verder kunnen ontwikkelen en het podium krijgen wat ze verdienen. Zij is toegewijd om freestyle voetbal te laten groeien op gebied van het bewustzijn van de sport en deelname, om zo deze sport naar een hoger niveau te tillen.

 
Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

 

Het NK was hier natuurlijk een geweldig moment voor. De freestylers battlen dan 1 vs 1 drie keer een halve minuut tegen elkaar. Drie internationale juryleden beoordelen de prestaties van de freestylers onder meer op moeilijkheidsgraad, originaliteit, uitvoering van de trucs, variatie en show. 

De Nederlandse freestylers werden beoordeeld door drie deskundige juryleden: Lars Munck Petersen (Denemarken), Emil Källdoff (Zweden) & Michal ‘MichRyc’ Rycaj (Polen). De laatst genoemde freestyler, MichRyc, is huidig/drievoudig wereldkampioen freestyle voetbal!Emil was dit jaar één van de beste acht freestylers van de wereld en hij was vorig jaar ook Zweeds freestyle voetbal kampioen! Last but not least, Lars is één van de bekendste juryleden bij wereldkampioenschappen! Een geweldig jurypanel voor een fantastisch Nederlands kampioenschap in Eindhoven! Voor het eerst waren er ook drie internationale juryleden tijdens een Nederlands kampioenschap aanwezig.

De dag van het NK ging van start in de ochtend met de groepskwalificaties. Tijdens de groepskwalificaties battlede de freestylers tegen elkaar in een groep van 4. De twee beste van de groep gingen door naar de Top 16 battles (de beste 16 van Nederland). De freestyler die dit niet haalde, maakte nog kans om deel te nemen aan de intermediate competitie. Na 8 mooie groepsbattles volgde de ranking, de top 16 en de top 8 van de intermediate competitie waren bekend. Zo gingen we meteen door met de intermediate competitie. Dit eindigde met drie zeer getalenteerde freestylers. Op nummer 3: Joran Engelen. Op nummer 2: Gulyan Noordhoek. En de winnaar van de intermediate competitie Lucas Heijdeman!

 
Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

 

Vervolgens om 15 uur gingen de deuren open voor het publiek, want om 16 uur gingen de 16 beste Nederlandse freestylers strijden om bekroond te worden als de beste freestyle voetballer van Nederland. En niet te vergeten zich te plaatsen voor de Red Bull Street Style World finals in november dit jaar in Warschau, Polen.  In de eerste 8 battles zagen we spannende battles voorbij komen, waaronder die van Bas van der Kaay tegen Laura Dekker en Hermen Voerknecht tegen Joep Robben. Waarvan Bas & Hermen, naast Jesse Marlet, Hugo Vliese, Rowdy Heinen, Mart Pool, Caspar van Tent en Maarten van Luit de Top 8 behaalde. 

De voormalig Nederlands kampioenen Jesse, Rowdy, Maarten en groot talent Mart Pool (15 jaar) waren de overgebleven freestylers te sterk af. 
Zo stonden er voor de bezoekers, maar ook de kijkers via de livestream, spectaculaire halve finale battles op het programma. Jesse was te sterk voor Rowdy en plaatste zich als eerste finalist voor het NK Freestyle Voetbal. De battle van Mart tegen Maarten was een zeer spannende battle. Toch wist Mart Pool zich te plaatsen voor de finale. 

Voordat er werd gebattled voor de derde plaats, was er een showcase van Streetkings! Streetkings is het straatvoetbal team. Zij zijn de grondleggers van hoe het hedendaagse straatvoetbal wordt gespeeld. De talentvolle Nordin Stitou entertainde het publiek met zijn skills en deelde aantal bezoekers ook wat panna's uit. Na deze showcase was het tijd om er achter te komen wie de nummer 3 van Nederland is. Maarten van Luit liet een geheel nieuwe combinatie zien die nog niet eerder was vertoond! Dit was een van de doorslaggevende momenten. Maarten van Luit ging met de derde plaats naar huis.  

Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

 

De vrouwen finale mag natuurlijk ook niet ontbreken! Laura Dekker & Roxann Witterland hadden zich geplaatst voor de finale. Beide dames lieten hun eigen stylen naar voren komen. Helaas moest Roxann in de derde ronde vroegtijdig afhaken, omdat zij door haar enkel ging in de finale. Laura Dekker werd bekroond als beste freestylester van Nederland!

 
Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

Toen was het de beurt aan Mart Pool en Jesse Marlet, de laatste en beslissende battle. Wie is de Nederlands Kampioen Freestyle Voetbal van 2018?!
Een geweldige battle om te zien, daarvoor verwijzen wij jullie dan ook graag meteen door naar de finale video hieronder.

 
 

De Nederlands kampioen Freestyle Voetbal 2018: Jesse Marlet!

 
 

Het was een geweldig Nederlands Kampioenschap 2018!

Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

Foto: ByHessel ©

Voor meer battles van het NK, ga naar ons YouTube kanaal: https://www.youtube.com/freestylevoetbalnl


Nogmaals willen wij hierbij onze partners bedanken voor hun steun!

Partners NK.jpg

 
Guido van Moorselaar